Locomotiva cu abur 764.158 produsă în 1949 la Uzinele 23 August a intrat în plin proces de restaurare datorită Asociației Prietenii Mocăniței

25.11.2021

Asociația Prietenii Mocăniței au început procesul de restaurare al locomotivei cu abur 764.158, prima dintre supraviețuitoarele mocăniței sibiene pe care au reușit să o recupereze. Cei 26 de ani în care a stat expusă în aer liber nu au fost deloc blânzi cu ea, cenușa uitată în camera de fum și coșul neacoperit au corodat masiv peretele, niturile și conductele de abur din camera de fum. Până acum am îndepărtat partea superioară a cabinei, rezervoarele de păcură, cărbuni și apă, coșul de fum, nisiparul, tablă și vată minerală care înveleau cazanul, țevile din cazan și conductele exterioare și am ridicat cazanul ca să avem acces la șasiu și partea de rulare.

Aceste lucrări sunt necesare pentru a opri degradarea cauzată de rugină și pentru a evalua starea fiecărei componente în vederea restaurării și sunt executate de voluntarii mocăniței, colegi britanici și profesioniști de la atelierul The Flour Mill din Marea Britanie, specializat în reparații de locomotive cu abur, cu sprijin logistic de la Unimat și vecinii noștri de la TM Tecnology. Cea mai micuță colegă a noastră s-a strecurat în interiorul cazanului și a început să scoată rugina acumulată, urmând să spălăm spațiul dintre pereții camerei de foc de mâlul care s-a adunat cât a fost funcțională, să sablăm cazanul și să testăm grosimea pereților, iar apoi să demontăm cilindrii, bielele, osiile, etc.

Țineți aproape pentru update-uri sau vizitați-ne în gara Hosman, ne bucurăm oricând de o mână de ajutor sau de un sfat constructiv, iar dacă doriți să vă alăturați grupului de voluntari care se ocupă de acest proiect, scrieți-ne un mesaj pe facebook.

Ne vedem la tren !

Pentru mai multe update-uri și detalii, puteți accesa cu încredere adresele de mai jos:

https://sibiuagnitarailway.com/?fbclid=IwAR1N6EZ4NwKO7KeuaJ9TvmHuuTK74oIkJpewfbmj06QFifRNG3RX6mhgJ6o
https://www.facebook.com/AsociatiaPrieteniiMocanitei

Sursa foto si text: Asociația Prietenii Mocăniței