Linia Oravița – Anina a fost introdusă printre obiectivele recomandate turiștilor

18.01.2021

Incredibil dar adevarat, linia de cale ferată istorică Oravița - Anina a fost introdusă de către o agenție de turism din Timișoara printre obiectivele recomandate turiștilor.

Se speram ca oferta agentiei de turism va continua si pe timpul verii cand o sa vedem din nou tren cu 4 vagoane pe linia Oravita-Anina, putem spune ca baietii din zona care se ocupa de salvarea si promovarea liniei au reusit imposibilul.

https://www.europaturism.ro/.../Special/oferte-speciale.html

Calea ferată Oraviţa - Anina (1863) este cea mai veche cale ferată de munte din România, dată în funcţiune la 15 decembrie 1863. Denumită şi 'Semeringul Bănăţean', ea este cea mai frumoasă şi spectaculoasă linie ferată de munte din sud-estul Europei. 'Drumul de fier' are 14 tunele săpate în stânca muntelui şi 10 viaducte peste văi adânci. Cu o lungime de 33,4 km, bătrâna cale ferată urcă de la 218 m altitudine (Oraviţa) la 558 m (Anina), cu o diferenţă de nivel de 338 m, o pantă de înclinare de 20 la mie şi curbe cu raze atât de strânse(114 m). Calea ferată ocolește Munții Aninei prin Valea Jitinului peste care este și cel mai grandios viaduct, Viductul Jitin, înalt de 35 m și lung de 230 m, având 5 deschideri. Inaugurată pentru călători la 18 noiembrie 1869, 'bătrâna cale' are 3 tronsoane distincte și 6 stații. Prin frumusețea peisajului, originalitatea traseului și spectaculozitatea lucrărilor tehnice, calea ferată Oravița-Anina va fi mereu atracția principală a Banatului Montan.

Sursa foto in Anina:  Andrei Barza