Green Cargo Suedia suplimentează comanda de locomotive TransMontana pentru 2021 și se apropie de autorizarea lor în Norvegia

06.02.2022

În vara anului 2018 Green Cargo operatorul de marfă al statului suedez, achiziționează de la Softronic Craiova primele 2 locomotive de test încadrate ulterior în seria Mb 4001 și Mb 4002. Un an mai târziu Green Cargo lansează o comandă de 14 locomotive TransMontana pentru transportul laminatelor de oțel dintre Luleå și Borlänge, trenuri grele de 3.600 - 3.800 tone pe cale ferată de deal și munte care ajunge dincolo de Cercul Polar.

Softronic Craiova reușește în 3 ani de zile să livreze cele 14 locomotive în Suedia, Green Cargo deținând acum 16 locomotive TransMontana. La sfârșitul anului trecut, Softronic mai primește încă o comandă suplimentară pentru 2 locomotive încadrate în lotul de 16 acum +2.

Versiunea dedicată pentru Green Cargo este într-o continuă evoluție, începând de la Mb 4011, locomotivele produse la Craiova sunt dotate cu ETCS parte din sistemul de siguranță a circulației ERMTS, necesar pentru operarea în Norvegia pe ruta Kiruna (Suedia) - Navrik (Norvegia) precum și alte rute transfrontaliere.

Sistemul ETCS urmează treptat să înlocuiască actualul ATC utilizat în Sueedia, înlocuirea realizându-se treptat odată cu transferul de la 15 kV 16⅔ Hz la 25 kV 50 Hz și sarcina maximă pe osie de la 25 tone la 30 tone pentru linia Lulea - Kiruna - Navrik.

Avem posiblitatea ca în viitorul apropiat să vedem locomotivele produse de Softronic Craiova pe cea mai dificilă linie de cale ferată din lume, unde celebrele trenuri de minereu ale companiei LKAB remorcate de locomotivele IORE, ajung și la greutatea de 9.000 tone.

Sursa foto din Suedia: România Feroviară