Chiar dacă vremea/vremurile nu ne permit să alegem un subiect de bun simț, astăzi vizităm împreună Marina Limanu

15.11.2021

Situată la doar 265 km de capitală, 3h cu auto personal sau 5h cu trenul, lângă Mangalia în comuna Limanu, Marina Limanu este un loc select și primitor, atipic locațiilor de pe litoralul românesc. Noi am ajuns în zonă printr-o întâmplare și am descoperit lucruri mai mult decât interesante legate de linia industrială Mangalia - Limanu - 2 Mai. Încercăm să aruncăm o privire în trecut atunci când liniile industriale din Mangalia - Limanu și 2 Mai erau mai intens utilizate decât este acum magistrala 800 București Nord - Constanța.

Linia de cale ferată industrială are un traseu destul de sinuos și ocolește discret portul naval civil Mangalia actual DAMEN Shypyards, unitatea militară navală și ajunge la depozitul de bitum din capătul digului Mangalia de la intrarea din porturile militar și civil Mangalia. Există și o rețea foarte densă de linii abătute și înfundate care acum 30 - 40 de ani deserveau cu succes portul civil și cel militar.

Șocul pozitiv l-am avut când am mers pe linie până la pod unde ne-am oprit pentru că nu știam dacă după pod e obiectiv militar sau nu, toate traversele liniei, traverse speciale tip T13 fabricate în 1973-1974 erau în stare perfectă, nici măcar una nu am văzut-o să fie fisurată sau crăpată. O performanță demnă de tot respectul celor care le-au produs și instalat într-o locație unde clima marină este destul de capricioasă, iernile sunt foarte reci și verile foarte calde, amplitudinea de temperatură și umiditatea foarte ridicată cred că ar face praf în maxim 2 ani orice traversă utilizată acum la reabilitarea magistralelor din România.

Ultimul tren văzut la capăt de linie pe dig unde este depozitul de bitum, a fost cred în 2015-2016 (dacă nu mă înșel am scris pe pagina de facebook despre asta) dar recent, undeva pe linia industrială la o trecere de nivel, acum câteva luni de zile, un marfar al GP Rail Cargo a lovit un șofer neatent în miez de noapte în plin sezon estival.

Dacă anul viitor vă veți petrece concediul pe litoralul românesc și sunteți în apropiere de Mangalia, puteți vizita cu încredere Marina Limanu sau vă puteți plimba pe jos și garantat veți vedea niște peisaje superbe, puteți poza fauna și flora specifică litoralului și veți avea privilegiul să vă plimbați pe ce a fost acum câteva milioane de ani fundul Marii Negre, pentru că la tot pasul dacă sunteți atenți veți găsi scoici fosilizate.

Sursa foto din Limanu: România Feroviară