CFR Călători primește ajutor de stat în valoare de 43.6 milioane de euro via Comisia Europeană, iar OTF privați sunt lăsați să se descurce...

17.02.2022

Săptămâna trecută, CFR Călători a primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru un ajutor de stat în valoare de de 43.6 milioane de euro, ajutor ce ar trebui să compenseze pierderile suferite ca urmare a pandemiei de SARS-CoV 2, când restricțiile impuse au făcut trenurile să circule la jumătate din capacitate. În februarie 2020 Comisia Europeană îndemna statul român să recupereze de la CFR Marfă suma de 570 milioane euro primită în 2013 pentru salvarea companiei, fiind considerată ajutor de stat. Dacă s-a creat un precedent sau nu vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți!

După ce am expus situația apărută mai sus, nu ne mai miră că operatorii privați au fost omiși intenționat sau nu de la acordarea unui ajutor de stat, în funcție de cota de piață așa cum ar fi trebuit să fie corect. Singurii OTF care în ultima perioadă au încercat să vină cu ceva nou la capitolul rute și material rulant, fie el nou (Softrans) sau SH dar care oferă condiții decente, o alternativă mai bună pe anumite rute decât operatorul de stat și care au ținut piața jos dacă vorbim despre tarifele practicate, motiv pentru care prețurile nu au luat-o razna la capitolul scumpiri, sunt puși în situația de a rămâne cu pierderile acumulate în perioada pandemiei de SARS-CoV 2.

Operatorii privați ar fi trebuit să primească și ei undeva la 8.6 milioane de euro împărțiți în funcție de cota de piață, o sumă mult mai mică decât cea primită de OTF-ul de stat dar care i-ar fi ajutat mult mai mult decât pe cei de la CFR Călători. Poate zilele următoare se va remedia aspectul observat de noi pentru că și OTF privați plătesc TUI, poate mai constincios decât OTF de stat și care nu au avut posibilitatea să suplimentene numărul de EMU/DMU pentru a compensa restricția de 50% din capacitatea de transport pentru că nu au de unde, mereu operatorii privați circulă cu 100% din materialul rulant disponibil.

Sursa foto: România Feroviară