23 august 2021, ziua în care Venice Simplon Orient Express ar fi tranzitat România de la Arad la București via Sinaia

23.08.2021
Cu o istorie ce datează încă din anii 1883, actualul VSOE atunci Orient Express ar fi trebuit să tranziteze în 2021 România în drumul său către Istanbul. Această rută nu este cea mai lungă dar este cea mai prestigioasă și încărcată de istorie. Paris - București - Constantinopol (Istanbul) fiind ruta inițială a originalului Orient Express, care pe atunci era doar un tren de distanță lungă care oferea servicii mult peste ce se găsea la acele vremuri, când transportul pe calea ferată era la început și încă plină de pericole.
În anul 2019 VSOE a vizitat ultima oară România pe ruta care l-a făcut faimos acum mai bine de 130 ani. Vagoanele sunt aceleași ca acum 90 ani construite de Compagnie Internaționale des Wagons-Lits (CIWL), numai denumirea diferă puțin datorită firmei care îl administrează, Venice-Simplon. Vagoanele originale ale Orient Express folosite între anii 1883-1923 se află acum numai în muzee. Din nefericire în ultimii 2 ani VSOE a fost anulat din cauza pandemiei și a restricțiilor sanitare aflate în vigoare. Dacă in 2022 VSOE își va relua itinerariul de circulație conform programarilor, va fi încă un pas mic spre revenirea la normalitate.

Dacă la sfârșitul anilor 1880 trenul Orient Express începea să aibă o reputație din ce în ce mai prestigioasă, garniturile ajungând uneori și la 45 de vagoane, 100 de ani mai târziu în 1980, trenul începe să piardă mult din cauza apariției trenurilor de viteză și ulterior al liniilor aeriene low-cost, trenul fiind anulat în decembrie 2009.

Venice Simplon-Orient-Express (VSOE) a revenit în circulație ca tren privat de lux fiind deținut de Belmond Ltd, o companie privată care oferă servicii de lux în 35 de hoteluri, 7 trenuri, 3 nave de croazieră fluviale și restaurante în 22 de țări. În decembrie 2018 VSOE a fost preluată de LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, holding multinațional speciazizat în modă, servicii și bunuri de lux, desemnată în 2021 cea mai valoroasă companie din Europa.

Sursă foto din Sinaia: România Feroviară