Noile tramvaie PESA Twist 145N din Craiova îmbunătățesc vizibil calitatea transportului în comun din oraș

10.05.2023

PESA Twist este un tramvai articulat cu podea joasă produs în Polonia de Bydgoszcz de PESA S.A. din 2006. În prezent, Twist este operat în Częstochowa, Górnośląski Okręg Przemysłowy, Moscova, Kiev, Cracovia, Wrocław și Craiova.

Până acum au fost produse aproximativ 230 de unități cu capacitate de transport situată între 58 și 102 locuri pe scaune, cu lungimea de 27 metri sau 36 metri. Tramvaiele PESA din Craiova sunt varianta scurtă din 3 tronsoane cu o capacitate maximă de transport 218 călători.

Până astăzi în Craiova au fost introduse în circulație 10 tramvaie PESA cu numerele de parc 1001-1010, ele circulă pe un traseu mai scurt, între Han Craiovița Pod Electro


Următoarele tramvaie cu nr. de parc de la 2011-2017 vor intra în circulație până în vara acestui an.

Spre deosebire de capitală, Craiova a acționat invers, logica fiind pusă în practică conform unui proiect calculat, firesc și de durată. Fiecare tramvai PESA a parcurs înainte de intrarea în serviciul comercial distanța de +500 km, distanța a fost parcursă noaptea, tramvaiele fiind încărcate cu saci de nisip pentru a simula condițiile de trafic cu încărcarea maximă de la orele de vârf.

Înainte de asta, substațiile au fost modernizare, și spre deosebire de cele din capitală, sunt capabile se preia excesul de energie băgat în rețea de sistemul de frânare recuperativă al tramvaielor, și astfel, mențin constantă tensiunea în rețea, evitând astfel incidentele neplăcute suferite de tramvaiele Astra IMPERIO Metropolitan din capitală.

Alt factor de care în capitală nu a fost luat în calcul, este modernizarea sau repararea șinelor de tramvai. În prezent, în Craiova se lucrează la modernizarea traseului Peco Severinului - Cernele pe o distanță de aproximativ 2.5 km.

Lucările sunt executate de o asociere de firme formată din Urban Profile Grele SRL, Swietelsky Constructii Feroviare SRL şi TIAB SA.

Sursă foto & text: România Feroviară