CONCLUZII SONDAJ PRIVIND NOILE RAME

21.06.2022

În urma discuțiilor avute în cadrul comunității, consultarea publică lansată de Autoritatea de Reformă Feroviară asupra alegerii schemei de vopsire pentru viitoarele rame electrice alături de sondajele realizate de România Feroviară, trasează 2 direcții de viziune/perspectivă asupra design-ului. Perspective care se reflectă chiar și în viață noastră de zi cu zi.

Atenție, NU aducem critici sau referiri care să pună într-o lumină proastă inițiativa ARF și schemele de vopsire prezentate de ei! Tot ce oferim aici în cadrul comunității sunt doar alte perspective, diferite, așa cum am mai lansat inițiative și sondaje precum cele din cadrul schemelor de vopsire la tramvaiele STB.

Mulțumim tuturor care au participat la sonajele noastre. Concluzia este una cât se poate de clară.

Modelul de grafică prezentat de către ARF, conform propriului lor text, este inspirat de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuș, celebrul sculptor român. Design-ul face trimitere către valori, tradiții și cultură română, fiind imprimată asupra noilor trenuri ce urmează a fi achiziționate, împletit într-un stil tradițional prin linii longitudinale în zig zag făcând trimitere către coloana infinitului, respectiv la tradiții și cultura română. Acest stil este cunoscut ca design tradițional, utilizând în principal "patterns" (în cazul de față liniile longitudinale).

Modelul de design adus de către România Feroviară se situează în cealaltă direcție, stil modern ce utilizează caracterul minimalist cu linii clare, fluide, design inspirat și regăsit pe marea majoritate a materialului rulant din Vest. ("design occidental").

Astfel, design-ul se adresează celor care nu ales nici una din variantele propuse de către ARF, fiind o alternativă de perspectivă în materie de grafică.

Desigur, simțim nevoia să facem din nou apel la faptul că inițiativa de bază privind dezbaterea publică asupra alegerii schemei de culori pentru noile trenuri aparține ARF, de aceea lăsăm în continuare link mai jos cu trimitere la ei pe FB unde vă puteți exprima opinia personală și să participați la inițiativele și sondajele lor.