Autobuzele full-electric BYD din Constanța schimbă în bine imaginea orașului de la Marea Neagră

18.05.2023

Primăria Municipiului Constanța a achiziționat recent, din fonduri europene, obținute prin Programul Operațional Regional, un număr de 20 autobuze full-electric BYD ("Build Your Dreams") produse în China.

La licitația organizată de primărie au mai participat polonezii de la Solaris Bus & Coach, francezii de la Alstom și turcii de la Bozankaya, singurii care s-au încadrat în cerințele caietului de sarcini fiind chinezii de la BYD.

Autobuzele sunt în varianta de 12 metri cu podea integral coborâtă, sistem de climatizare automată și au o capacitate totală de transport de 85 persoane, din care 32 locuri pe scaune. Autonomia variază undeva până la 200 km, în condiții grele și până la 400 km în condiții ideale, (trafic ușor de oraș), limitate electronic la 50 km/h, temperatura exterioară de 20°C ...

Autobuzele achiziționate de Primăria Constanța nu au din păcate montată bateria de 422 kWh care poate asigura autonimia maximă de 400km în condiții ideale ci o baterie mai mică de 218 kWh care asigura o autonomie medie de 200km în funcție de conditiide de trafic, relief, climă și grad de încărcare al autobuzului.

De asemenea, în caietul de sarcini au fost introduse pe lângă autobuze, și 5 stații de încărcare rapidă, cu pantograf Stemmann Technik produse de elvețienii de la ABB (unul dintre sau cel mai important producător de convertoare și transformatoare electrice la nivel mondial, lider în tehnologii aplicate în domeniile feroviar, industrial, rutier și eolian).

După cum vedeți în imaginile prezentate din terminalul gării Constanța, autobuzele Build Your Dreams realizează serviciul comercial pe 3 rute din oraș:

- linia 100 = Gară - Satul de Vacanţă;

- linia 100C = Gară – Carrefour;

- linia 43M = Gară – VIVO.

Ar trebui să încercăm cumva să scăpăm de complexul "Made în China" pentru că acolo se investesc anual zeci, dacă nu, sute de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare tehnologii de ultimă generație în domeniile feroviar, rutier și de ce nu explorare spațială.

Nu este vina chinezilor sau a orcărei nații de pe planetă că românul se ghidează în viață după principiul "dă-mi ceva ieftin boss" care în realitate este un serviciu "entry-level" prezentat populației ulterior ca fiind serviciu premium...

Mai multe info despre compania și produsele BYD: >> https://en.wikipedia.org/wiki/BYD_Auto

Surse foto & text: România Feroviară